<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=135298703709534&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Future of SharePoint -tapahtumassa 4.5.2016 Microsoft piti tiedotustilaisuuden SharePoint -alustan visiosta ja tulevaisuudesta. Tapahtumassa esitettiin konkreettisia demoja, miltä tulevaisuuden SharePoint tulee näyttämään. Alla on koottuna mielestäni suurimmat muutokset, joista henkilökohtaisesti olen kiinnostunut SharePoint arkkitehtina ratkaisujen suunnittelussa ja konsultoidessani asiakkaitani.

Isot uutiset

Ensimmäinen iso uutinen oli, että juuri julkistettu SharePoint 2016 ei sittenkään tule olemaan viimeinen versio organisaation omaan ympäristöön asennettavasta SharePointista, vaikka päinvastaisia huhujakin on ollut liikkeellä. Tähän saatiin nyt kaivattua selvyyttä: asiakkaita ei olla jatkossakaan siirtämässä pilvipalveluihin pakon edessä.

Toinen iso uutinen oli, että SharePoint mobiilisovellus on tulossa Android, iOS ja Windows puhelimiin, joista iOS laitteet saavat sovelluksen käyttöönsä jo kesän aikana. Jatkossa siis ei ole tarvetta enää luoda erikseen responsiivisia käyttöliittymiä eri päätelaitteille, vaan mobiililaitteet käyttävät omaa sovellusta SharePointin näyttämiseen.

Kolmas iso uutinen oli SharePoint käyttöliittymän merkittävässä muuttumisessa (katso kuva alla). Sivujen luonti ja muokkaus muuttuvat henkilökohtaisen blogikirjoituksen mukaiseen käyttöliittymään. Tämä parantaa paljon käytettävyyttä ja yksinkertaistaa sivujen luontia ja muokkausta.

Kuva sivustot-käyttöliittymästäSharePoint-uusi-kyttliittym.png

Neljäs iso uutinen oli, että kehittäjät saavat opeteltavakseen uuden Frameworkin, jonka kautta kehitys jatkossa tapahtuu. Uusi kehys on jo neljäs lyhyessä aikajaksossa: 2007 Sandbox, 2013 Apps, 2013 Add-Ins, 2016 SharePoint Framework. Mielenkiintoista on, että uusi kehys mahdollistaa JS-applikaatioiden kehitystä ja microservices-arkkitehtuuria SharePoint-ympäristössä.

Viides huomattava parannus oli haun nopeus. Hakutulokset tulivat samalla sadasosasekunnilla hakukentän välittömään läheisyyteen, riippumatta siitä mistä hakua tehtiin.

Yksityisyyttä ja tietoturvaa nostettiin myös esille painottamalla, etteivät Microsoftin työntekijät pääse koskaan asiakkaan dataan kiinni ilman asiakkaan lupaa (Office 365). Tämän lisäksi kaikki data on kryptattu.

SharePoint roadmap

Alkava kvartaali:
 • Moderni käyttöliittymä dokumenttikirjastoille
 • SharePoint iOS mobiilisovellus
 • SharePoint sivustot käyttöliittymämuutos Office 365:ssa
 • Moderni käyttöliittymä luetteloille
 • Sivuston aktiviteetit ja oivallukset Sivuston sisältö sivulle
Vuoden 2016 aikana:
 • SharePoint Windows ja Android mobiilisovellus
 • Office 365 ryhmien (Groups) ja SharePoint sivustojen integraatio
 • Yksinkertainen ja nopea sivustojen luonti
 • Moderni käyttöliittymä sivujen luontiin ja muokkaukseen
 • Tiimin ja organisaation uutiset ja tiedotteet uudistus
 • PowerApps ja Microsoft Flow integraatio SharePointin kanssa

 

Kuva uudesta sivusta. Mobiilissa ja selaimessa.SharePoint-mobiili-ja-selain.png