<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=135298703709534&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Skype for Business tai Lync, kuten se vielä takavuosina tunnettiin, ja joka nimi Mac-käyttäjälle usein näkyy vieläkin, ei ole niitä selkeimpiä ohjelmia asentaa onnistuneesti. Web-pohjainen kokouksiin osallistuminen sinänsä tuntuu toimivan, mutta ihan kaikki ominaisuudet eivät silloin ole käytettävissä.

Pitkäaikaiselle mac-käyttäjälle sovelluksen logiikka ja käyttötuntuma saattavat olla hieman vieraan oloisia, sillä kyseessä on selkeästi MS-perinteestä ammentava ja historialleen alisteisesti maciin siirretty ohjelmisto.

Pilvi-Microsoftin neitseellisellä käyttäjällä, kuten minä, asennusoperaatio täytyy aloittaa Microsoft-tilin luonnista ja sen perusasetusten kuntoonsaattamisesta.

Itse tein asennuksen 10.10.5 Yosemite versiota ajavaan koneeseen. Lyncin asennuspaketti ainakin joissain jakeluissa ei ole kovin ajantasainen. 14.0.6 on ehdoton minimi, moni jakelu näyttää tarjoavan vielä 14.0.2. versiota. Tätä kirjoittaessa ajantasainen versio on 14.2.1. joka tosin vaikuttaa miedosti kaatumatautiselta, mutta korjasi joitain videopuhelun yhteensopivuusongelmia.

Latauslinkki Lync for Mac

https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=36517 

Kun saatavilla olleessa asennuspaketissa oleva Lync on asennettu koneeseen, se kannattaa yrittää päivittää ennen sisäänkirjautumisen yrittämistäkään. Jos päivitysyritys tuottaa tarjolle uudehkon version, hyvä, jollei, (kuten minulle kävi) kannattaa googlen avulla hakea sopiva manuaalinen päivityspaketti ja asentaa se. Tämän jälkeen seuraava versio saattaa tulla jo itsekseenkin.

Perinteiseen Microsoft-malliin on kone prosessin aikana uudelleenkäynnistettävä vähintään kerran. Todennäköisesti vähemmällä pääsee, jos uudelleenkäynnistyksen tekee jokaisen asennuskierroksen jälkeen, vaikka “järjen mukaan” mitään tarvetta ei olisikaan, eikä asennukset itsekään sitä ehdottele. Konsensus ristiinkehittäjäpiireissä on, että kone on syytä uudelleenkäynnistää “Windows-rytmissä” vaikkei paketoija sitä olisi Mac-puolella pakottanutkaan.

Jollei versiotaso nouse asianmukaisiin lukemiin suoraan, tai jos kirjautumisessa tai käytössä on omituisia oireita, niin uudelleenkäynnistyksen lisäksi asiaa usein auttaa sinänsä epäloogisen tuntuinen menettely - eli asetetaan koneen kieli (ja Office-asennuksen kieli) tilaan English-US. Jos se siinä jo on, niin asetetaan se tilaan English tai English-UK. Tämän jälkeen tehdään uudelleenkäynnistys ja käsin pakotetaan päivitystarkistus (officelle), asennetaan päivitykset ja käynnistetään kone uudelleen, valitaan takaisin “oikea” kieliasetus, käynnistetään uudelleen, pakotetaan päivitystarkistus, asennetaan kaikki ja käynnistetään kone uudelleen.

Oleellisin, ja Mac-käyttäjälle perinteisesti vaikeasti muistettava asia Lync-päivittelyssä onkin uudelleenkäynnistykset. Sinänsä yksinkertaista sovellusohjelmaa asentaessa on vaikeaa ymmärtää ja muistaa että järjestelmän uudelleenkäynnistys on välttämätön osa asennusprosessia. Varsinkin kun sitä ei asennuspaketin toimesta pakoteta. Saumattoman toiminnan jatkuvuuden kannalta on hyvä muistaa myös jokaisen Lynciin kohdostuvan automaattipäivityksen jälkeen se uudelleenkäynnistys tehdä.

Skype & mac käytön ohjeet

https://support.skype.com/fi/skype/mac/ 

Skypen kayton ohjeet