<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=135298703709534&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Tietoarkkitehtuuria pidetään yleisesti haastavana ja laajana kokonaisuutena ja sen systemaattiseen kehittämiseen ja hyödyntämiseen on suuri kynnys. Microsoftin Power BI on uusi läpimurto tiedolla johtamiseen. Tietovirran mallintaminen, tiedonlataukset, ydintietojen hallinta, tiedon laatu ja tietovarastot vaativat perinteisesti isot panostukset - ja kaikkihan tietävät, organisaatioiden IT-järjestelmissä olevan tieto kasvaa jatkuvasti ja monimutkaistuu. Sen tehokas hyödyntäminen mm. raportoinnissa voi olla haasteellista ja pahimmillaan jopa haitallista.

Johdon ja muiden tahojen tiedon tarpeet ovat monitahoisia. Tärkeää ovat esim. tietojen helppo saatavuus ja koostaminen erityyppisistä tietolähteistä, laite-, alusta-, paikka-, aika-, datatyyppiriippumattomuus, ajantasaisuus, dynaamisuus, virheettömyys, tieturvallisuus, näyttävyys, visualisointi, interaktiivisuus, jakaminen, yhteishyödyntäminen intuitiivisesti ja helposti ymmärrettävillä tavoilla.

BI-järjestelmä tarjoaa Työkalut tiedon tehohyödyntämiseen

Reaaliaikaisen johtamisen, analysoinnin ja päätöksenteon vaatimuksina ovat myös se, että tarvittavan tiedon pitää olla esillä saman tien raporttien ja koontinäyttöjen (dashbordien) muodossa. Mieluummin itsenäisesti ja helposti tehtynä, halutuilta näkökulmilta esitettynä, muutamalla klikkauksella ja niin sanotun ei-teknisenkin käyttäjän osaamisella. Silloin on mahdollisuus pureutua tiedon haluttuun alueeseen.

Nykytyökalujen kirjo on laaja. Toivotaan tietenkin kustannustehokkuutta ja helppokäyttöisyyttä, jotta kuka tahansa voisi käyttää niitä heti. Viime aikoina Microsoftilta tulleet lisäkustannuksettomat (tai melkein, valintasi mukaan) ratkaisut voivat olla parhaita myös yllä kuvattuja vaatimuksia ajatellen. Niistä puhutaan termillä "Power BI". Kyseessä on kaksi eri tekniikalla toteutettua, mutta samanlaiseen käyttölogiikkaan perustuvaa raportointiratkaisua. Toinen on Excel-pohjainen ja toinen ns. web-palvelupohjainen.

Excel- vai web-pohjainen BI-järjestelmä?

Web-palvelupohjainen ratkaisu on modernimpi ja kehittyy nopeaa vauhtia. Excel-pohjaisen suosio perustuu Excelin laajaan käyttöön, tuttuihin käyttöliittymän toimintoihin, sekä ainakin tässä vaiheessa hieman laajempiin ja tarkempiin mahdollisuuksiin. Myös mainittakoon, että MS Power BI:n kehityssuunta vaikuttaa siltä, että valmistaja pyrkii kehittämään ja panostamaan ensisijaisesti verkkopalveluun, mikä vaikuttaa Power BI:n Excel+Sharepoint yhdistelmäpuoleen.

Huomioitavaa on, että tekniikka muuttuu nopeasti, niinpä sekä tämän blogin että ladattavan oppaamme tiedot ovat ajan tasalla niiden kirjoittamishetkellä ja myöhemmin tilanne kehittyy.

Muista BI-projekteissa 

Kokonaisarkkitehtuuria kehitettäessä tämän kaltaisten työkalujen sujuva osaaminen on vain osa isompaa kokonaisuutta. Tässä käsitellyn Microsoft Power BI:n lisäksi tarjoamme kestäviä data-arkkitehtuurin ratkaisuja, joissa ketterästi parannetaan liiketoiminnan prosesseja, palveluja, johtamista ja niiden automatisointia.

Haluatko Lisätietoja?

Lataa maksuton Power BI -raportoinnin aloittamisen pikaopas ja saat lisätietoa Power BI -raportoinnista.

Lataa pikaopas!