<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=135298703709534&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Sharepoint-2016

Useamman kuukauden odotus on ohi. SharePoint 2016 Preview on saapunut! Latasin Microsoftin sivuilta Quick Start Quide'n ja tarkastin uutukaisen rauta- ja softavaatimukset.

SharePointin Asennus ja konfigurointi

Aloitin virtuaalikoneen muodostukseen ja käyttöjärjestelmän asentamiseen. Windows Server 2012 R2 ja SQL Server 2014 -asennus ja konfigurointi olikin tuttua hommaa. Sen jälkeen aloitin SharePoint 2016 -asennuksen. Tässäkään kohtaa ei mitään uutta ja ihmeellistä tullut vastaan. Mutta SharePoint Product and Configuration Wizard -ajoon oli ilmestynyt uusi kohta "Server Role".

SP_roles

Tämä ikkuna helpottaa suurien ja keskisuurien farmien konfigurointia, koska roolit voidaan jatkossa valita asennuksen yhteydessä ja ne konfiguroituvat automaattisesti. (IT feature) Loput konfiguroinnista meni tuttuun SharePoint 2013 -tyyliin.

Käyttöliittymän muutokset

Asennuksen jälkeen avautuu tutusti Central Administration -sivusto automaattisesti. Pikaisella vilauksella mitään uutta ei ollut tullut. Mobiilikäyttöliittymä on tietojen mukaan kehittynyt, mutta vain muutama uusi kontrolli sinne puolelle ei edelleenkään korvaa responsiivisen käyttöliittymän räätälöintitarvetta. Mobiilikäyttöliittymä on itsessään responsiivinen, mutta vain rajattu sisältö näkyy käyttäjälle.

Mobiilinäkymä

SharePoint mobiilinakymaApp Launcher

Vasemmalle yläkulmaan on ilmestynyt Office 365 palvelusta tuttu "App Launcher".

SharePoint AppLauncher

Muut muutokset

Suurimmat muutokset mielestäni ovat:

  • Tiedostokoon maksimi koon kasvu 10GB
  • Yksi paikka josta nähdään seurattavat online ja on-premise sivustot
  • Automaattisesti indeksoituvat suuret (yli 5000) luettelot
  • Nopeampi sivustojen luonti (1 sekunnissa)
  • Sivustohakemistot (Nähdään sivustot ja kirjastot yhdestä paikkaa)

Täältä voit tarkastella kaikkia uusia ominaisuuksia: https://msdn.microsoft.com/en-us/library/mt346121(v=office.16).aspx

Yhteenveto

SharePoint 2016 Preview'n sisältö oli nopealla vilkaisulla minusta pettymys. SharePoint 2016 Preview on hyvin pitkälle 2013-version kaltainen, mikä on sinänsä ymmärrettävää, koska 2013 on hyvin toimiva kokonaisuus.

Uudet ominaisuudet keskittyvät IT-ammattilaisten puolelle, eikä niinkään loppukäyttäjän tai pääkäyttäjän. Mitään visuaalista muutosta ei ole tullut. Itse olisin toivonut kehitystä sivustojen ja sivujen hallintaan sekä julkaisuominaisuuksiin, koska SharePoint toimii hyvin useasti yritysten intranet alustana.

SharePoint 2016 Preview vaikuttaa enemmän Service Pack -päivitykseltä kuin kokonaan uudelta versiolta. Näiden ominaisuuksien valossa näen hyvin vähän tarvetta asiakkaille päivittää uuteen 2016-versioon. Mutta kyseessä on vielä Beta-versio, josta puuttuu paljon uusia ominaisuuksia, jotka tulevat olemaan julkaistavassa versiossa.