<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=135298703709534&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

SharePointin 2013-versio tuo tullessaan uusia ominaisuuksia, joiden käyttöönottoa tulee tarkastella oman organisaation näkökulmasta. Jos uusissa ominaisuuksissa ei ole liiketoimintaa helpottavia päivityksiä, niin migraatiota ei kannata tehdä vain sen takia, että uusin versio on "uusin ja paras". 

Tässä artikkelissa käsitelläänkin SharePoint-migraatiota sen uuden version ominaisuuksien näkökulmasta. Mitä uutta versiossa on ja miksi se kannattaa päivittää? 

Ennen kuin katsomme mitä uusia ominaisuuksia SharePoint 2013 -versio tuo, on hyvä selvittää tarkemmin juuri sinun organisaatiolle sopivat ja tärkeät asiat. 

Jos organisaation SharePoint ympäristö on Office 365 -palvelussa, migraatiota ei kannata jättää viime tinkaan, sillä migraatio toteutetaan automatisoidusti Microsoftin toimesta ilmoitetun eräpäivän jälkeen. Ajankäyttö migraation suunnitteluun kannattaa ja säästää aina aikaa.

SharePoint 2007 -migraatio 2013-versioon on mahdollista tehdä, mutta se tulee tehdä SharePoint 2010 -version kautta.

Mikä muuttuu?

1. Sivujen brändäys (Design Manager)

Ulkoasun ja käyttöliittymän muokkaus onnistuu SharePoint 2013 -versiossa millä tahansa web-suunnittelutyökalulla. Design Manager kääntää HTML-kuvauskielellä tehdyt sivut SharePoint -sivupohjiksi ja perustyylisivuiksi. Näin ollen web-suunnittelijalla ei tarvitse olla syvää osaamista SharePoint-sivupohjista ja perustyylisivuista, kuten aiemmin.

2. Foorumit (Community Site)

Yhteisösivusto on uusi sivustopohja, jolla voidaan luoda "täysiverinen" foorumi. Sivustolla voidaan helposti luoda kysymys-vastaus-palsta tai vaikkapa kirpputori.

3. Haku (Search)

SharePoint 2010 -lisäosa FAST Search Serverin toiminnallisuudet ovat nyt integroitu 2013-versioon. Uutena sisällön indeksointiin on tullut mahdollisuus jatkuvaan indeksointiin, joka takaa sen, että uusi sisältö ja muutokset ovat nopeasti mukana haun tuloksissa. SharePoint-haun käyttöliittymään on tullut uusia ominaisuuksia, kuten uudet tulospohjat ja tulosten rajaukset.

4. Appsit (Apps)

App:it ovat web-sovelluksia, joita voidaan ottaa käyttöön organisaation SharePoint-sivustoille. Organisaatiossa voidaan hallita, mitä Appeja sivustojen pääkäyttäjät voivat ottaa käyttöön. Appeja on sekä sisäisiä että julkisia. Julkisilla tarkoitetaan App Storen web-sovelluksia ja sisäisillä sellaisia web-sovelluksia, jotka ovat vain organisaation käytettävissä.

5. Mobiilikäyttö

  • HTML5 & CSS3

Web-käyttöliittymiä käytetään nykypäivänä yhä erilaisilla päätelaitteilla ja selaimilla. Siksi on tärkeää, että käyttökokemus on samanlainen selaimesta ja päätelaitteesta riippumatta. SharePoint 2013 -sivut toteutetaan HTML5 ja CSS3 -standardeilla, jolloin käyttökokemus on sama selaimesta riippumatta.

  • Device Channels

Design Managerista löytyy ominaisuus, jolla voidaan luoda perustyylisivuja eri päätelaitteille. Käytännössä voidaan luoda iPhonelle, Windows-puhelimille, iPadeille ja Android-laitteille omat perustyylisivut.

6. Omat sivut

Omat tehtävät

Tehtävienhallinta on kehittynyt hurjasti SharePoint 2013 -versiossa. Käyttäjän kaikki tehtävät löytyvät kootusti käyttäjän omilta sivuiltaan. Enää ei tarvitse mennä työtilaan, jossa ko. tehtävä on sinulle määrätty, vaan voit työstää sitä omalla sivullasi. Omat tehtävät saadaan synkronoitua myös käyttäjän Outlook-ohjelmistoon yhdellä painalluksella. 

Sosiaaliset toiminnot

SharePoint 2013 tarjoaa yksinkertaisen välineen mikrobloggaukseen. Käyttäjät voivat "tykätä" sisällöstä ja käydä lyhyitä keskusteluita uutissyöte-toiminnallisuudella. Omalle sivulleen käyttäjä saa henkilökohtaiseen uutissyötteeseen kaikki työtiloissa tapahtuneet muutokset (kuten Facebookissa). Käyttäjä voi aloittaa myös työtilojen keskusteluita omasta uutissyöteestään.

7. OneDrive for Business

OneDrive for Business on tiedostojen tallentamiseen ja järjestämiseen tarkoitettu henkilökohtainen kirjasto. OneDrive for Business kuuluu olennaisena osana Office 365 -palveluun ja SharePoint 2013:een.

Synkronoidut tiedostot ovat Resurssienhallinnassa kohdassa Suosikit. Voit halutessasi käsitellä tiedostoja paikallisesti. Muutokset synkronoituvat automaattisesti OneDrive for Business -kirjastoon, kun olet seuraavan kerran online-tilassa. Sen avulla voit tehdä töitä ilman internet-yhteyttä.

8. Lisensointi (On-Premise)

SharePoint 2013 -lisenssivaatimukset käyttäjien osalta ovat muuttuneet radikaalisti. Ulkoiset käyttäjät, kuten asiakkaat ja kumppanit eivät tarvitse SharePoint CAL -lisenssejä. Myös anonyymi-käyttäjien pääsy sivustoille on täysin maksuton, esimerkiksi internet-sivuilla.

Summa summarum

Näin se menee, eli uusi tietää aina muutoksia ja hyvä niin. Seuraavassa artikkelissa käydään läpi mm., mitä haasteita migraatio voi aiheuttaa ja miten ne vältetään. 

Lisäkysymyksiä? Muista kommentoida tai laita meiliä suoraan niin kerron lisää.