Teknologia

Digitaalisten palveluiden, eli verkkosivujen ja mobiilisovellusten, tulisi olla kaikkien ulottuvilla. Kolme vuotta sitten astui voimaan digipalvelulaki, jonka myötä saavutettavuudesta tulikin pakollista julkisen hallinnon ja tiettyjen muiden toimijoiden verkkopalveluissa.

Saavutettavuus ei ole vain pienen väestön ongelma, vaan se koskee tavalla tai toisella noin 15 prosenttia väestöstä. Saavutettavuus on kuitenkin ennen kaikkea hyvää palvelua kaikille – myös ihminen, jolla ei ole aistirajoitteita, hyötyy merkittävästi saavutettavuudesta. Esimerkiksi mobiililaitteilla auringon paisteessa suuri fontti- ja kontrasti parantaa tekstin luettavuutta.

Mutta mistä sitten tietää, onko saavutettavuudessa onnistuttu? Olemme havainneet, että saavutettavuusvaatimusten arviointiin eli saavutettavuusauditointeihin liittyy melkoisia ristiriitaisuuksia. 

Joten me auditoimme saavutettavuusauditoinnit. Tässä tekstissä kerromme löydöksistämme ja siitä, kuinka hoidat saavutettavuutta jatkossa entistä tehokkaammin.


Saavutettavuuden auditointi ja löydösten arvottaminen

Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), eli suomeksi verkkosisällön saavutettavuusohjeet, on kansainvälinen ohjeistus verkkosisältöjen saavutettavuudesta. WCAG-kriteerit on jaettu kolmeen tasoon eli A-, AA- ja AAA-tason kriteereihin. Lain mukaan julkisten toimijoiden verkkopalveluiden on täytettävä kriteerit A- ja AA-tasoilla.

Saavutettavuuden auditoinnit perustuvat WCAG-kriteereille ja etenevät yleensä viidessä vaiheessa:

 1. Verkkopalvelu esitellään ulkoiselle auditoijalle 
 2. Auditoija suorittaa verkkopalvelulle saavutettavuusauditoinnin
 3. Auditoija esittelee löydökset ja korjausehdotukset. Korjausehdotukset on merkitty tasokriteereillä 1–4:
  • 4 taso on erittäin tärkeä ja se estää palvelun keskeisen toiminnon käytön täysin
  • 3 taso on tärkeä ja se häiritsee tai hidastaa merkittävästi palvelun käyttöä
  • 2 taso on kohtalainen ongelma, joka häiritsee tai hidastaa palvelun miellyttävää käyttöä
  • 1 taso on vähäinen ongelma, joka häiritsee tai hidastaa palvelun miellyttävää käyttöä
 4. Kaikki 3–4  tason ja yleensä myös useimmat 1–2 tason saavutettavuusongelmista korjataan
 5. Lopuksi tehdään tarkistusauditointi, jolla varmistetaan, että kaikki korjaukset on tehty
Lue blogikirjoitus

Teknologia, Tiedonkulku

Tämä blogiteksti on alunperin julkaistu Tivin kumppanisisältönä.


Microsoftin mainetta kerännyt pilvipalvelu Azure kuulostaa äkkiseltään täydelliseltä ratkaisulta yrityksen kuin yrityksen järjestelmäintegraatioihin. Palvelut ovat edullisia, ne on helppo ottaa käyttöön ja visuaalisten käyttöliittymien avulla aloittelevatkin integraatio-osaajat saavat juonesta kiinni. 

Azure onkin toimiva vaihtoehto järjestelmäintegraatioiden toteuttamiseen.

Ensivaikutelma saattaa kuitenkin pettää. Azuren pinnan alla piilee sudenkuoppia ja haasteita, jotka askarruttavat kehittäjätiimejä ja yrityspäättäjiä. Paras hetki näiden haasteiden välttämiseen on heti suunnitteluvaiheessa.

Lue blogikirjoitus

Teknologia

Vuoden 2020 alussa julkinen hallinto sai tiedonhallinnan kehittämiseen selvät raamit ja joukon määräaikoja uudesta laista. Vaikka tiedonhallintalaki tuli tarpeeseen, sosiaali- ja terveysalan näkökulmasta se tuli voimaan todella tiukkaan aikaan – kuinka tiedonhallintamallin laatimisille löytyy sen vaatima ja ansaitsema aika?

Vaikka budjetti on tiukalla ja aika kortilla, tiedonhallinnan kehittämisessä ei kannata puikahtaa aidan matalimmasta kohdasta. Miksi siis tiedonhallintaa kannattaa juuri nyt kehittää, eikä tyytyä minimivaatimusten täyttämiseen?

Lue blogikirjoitus

Teknologia

Koronakevät loikautti melkein koko Suomen etätyötodellisuuteen. Nekin työyhteisöt, joissa kotoa käsin työskentelyyn suhtauduttiin aiemmin varauksella,  ovat päätyneet pitämään etäpalavereita netissä ja naputtelemaan töitä keittiön pöydän ääressä.

Alfamella paikasta riippumaton työ hajautetuissa tiimeissä on ollut arkipäivää jo ennen koronaa. Etätyökäytännöt ovat muovautuneet erittäin sujuviksi. Käytämme hajautetuissa tiimeissämme scrum-viitekehystä ja olemme saaneet etätyön tukemaan sekä työtehokkuutta että työntekijöiden tyytyväisyyttä ja hyvinvointia. Siksi toivommekin, että useammat organisaatiot laajentaisivat jatkossakin reviiriään hajautettuun työhön.

Lue blogikirjoitus

Teknologia, Tiedonkulku

APIen tietoturva aiheuttaa tasaisin väliajoin huolta. Kuinka turvallinen voi olla verkkopohjainen API? Liittyvätkö maailmalla uutisoidut tietoturvavuodot API-teknologiaan? Voisiko APIen tietoturvaa kehittämällä kohentaa myös muuta tietoturvaa? Muun muassa näitä asioita moni teistäkin on pohtinut. Kokosimme parhaat tietoturvakäytännöt APIen koko elinkaarelle. Lue, kuinka sinäkin voit varmistaa alusta alkaen, että APIt ovat juuri niin tietoturvallisia kuin mahdollista.

Lue blogikirjoitus

Teknologia, Tiedonkulku

Tämä ei ole uutinen: lääkärit ja hoitajat käyttävät nykyään yli puolet työajastaan tietokoneella. Lisäksi hitaat tietojärjestelmät kuormittavat hoitohenkilöstöä. On siis aika puhua siitä, miten tietojärjestelmien kehittäminen kytkeytyy ajankäyttöön ja työhyvinvointiin. Tietojärjestelmiä ei nimittäin tarvitse kehittää kokonaan uusiksi, koska iso ongelma eli tiedonkulku paranee myös kevyesti ja kustannustehokkaasti.

Lue blogikirjoitus

Teknologia, Tiedonkulku

Vanhojen järjestelmien käyttöliittymät tuppaavat olemaan murheenkryynejä. Ne voivat olla hankalia, hitaita ja epävakaita käyttää, ja saavutettavuusvaatimuksien täyttäminen voi olla työn ja tuskan takana. Käyttöliittymien uudistaminen tuntuu lisäksi pitkältä ja kalliilta projektilta.

Ratkomme käyttöliittymäongelmia tämän tästä. Meillä on siis jo aika lailla kokemusta siitä, miten käyttöliittymäuudistukset kannattaa tehdä, ja miten niitä ainakaan ei kannata tehdä. Käy katsomassa webinaari aiheesta, tai lue poiminnat eri tavoista uudistaa käyttöliittymä!

Lue blogikirjoitus

Teknologia

Ohjelmistokehityksessä projektinhallinnan tehtävä on pitää projekti oikealla tiellä, oikeassa aikataulussa ja oikeassa budjetissa. Tärkeintä on varmistaa, että niin asiakkaalla kuin toteuttavalla tiimillä on yhteinen ymmärrys siitä, mitä ollaan tekemässä ja miksi. Mutta kuulkaa, monesti ei kaikilla ole tämä puoli hallussa: projektinhallintaa ei arvosteta eikä siihen panosteta. Joskus seuraukset ovat kurjat ja arvaamattomat.

Meillä Alfamella tiimit saavat usein kehuja asiakkailtaan onnistuneesta projektinhallinnasta. Kuulemme myös surullisia tarinoita siitä, miten aina ei kaikki ole sujunut yhtä hyvin. Päätimme siis jakaa näkemyksemme siitä, miksi projektinhallinta on niin tärkeää ohjelmistokehityksessä, ja mikä on oma reseptimme siinä onnistumiseen.

Lue blogikirjoitus

Teknologia, Tiedonkulku

Jokainen yritys on riippuvainen digitaalisen tiedon saatavuudesta. Tietojärjestelmien integraatioita ei välttämättä kuitenkaan muisteta ajatella: kenties ne kuulostavat kovin teknisiltä yksityiskohdilta. Syytä kuitenkin olisi, koska bisneksen kasvu ja hyvinvointi voi olla pitkällä aikavälillä riippuvainen juuri integraatioista. 

Kuinka siis pääset integraatioalustojen maailmaan kiinni helposti, ottamatta riskiä isoista yllätyskuluista? Mitä kannattaa tehdä, jos on tarve saada pian integraatiot kuntoon ketterillä ratkaisuilla, joilla liiketoimintaa saadaan skaalattua ylös? Tutustu esimerkiksi integraatioalusta Dell Boomiin, joka sopii notkeasti moneen eri infrastruktuuriin. Se on nopeita ratkaisuja mutta pitäviä budjetteja arvostavalle nappivalinta.

Lue blogikirjoitus

Teknologia, Tiedonkulku

Julkishallinnon palveluiden saavutettavuus ja käytettävyys erityisryhmien kannalta on nyt tapetilla. Osa organisaatioista on alkanut korjata verkkosivuistaan saavutettavia EU:n direktiivin mukaisesti, mutta osa epäröi etenkin vanhojen järjestelmien suhteen. Mitä kaikkea saavutettavuus koskee? Entä mikä olisi paras tapa ratkaista vanhojen järjestelmien tai mobiilisovellusten saavutettavuusongelmat?

Lue blogikirjoitus