24.01.2020 Teknologia

Mitä teollisuusyritys voi oppia hotellien vertailusivustoilta?

Hotellien vertailusivustot ovat erinomaisia esimerkkejä digitaalisista palveluista. Ne kätkevät simppelin ulkokuorensa taakse paljon toiminnallisuuksia: yhdellä sivustolla asiakas voi nähdä vapaiden huoneiden tilan reaaliaikaisesti, lukea suositteluja ja arvioita ja tehdä varauksia. Hotellien henkilökunta voi puolestaan esimerkiksi käsitellä varauksia, lähettää vahvistussähköposteja ja seurata maksuliikennettä.

Vertailusivustojen takana olevia yrityksiä on arvosteltu kuluttajien harhaanjohtamisesta. Bisnesetiikkaan niistä ei siis kannata ottaa mallia, mutta tekniikka sivustojen taustalla on toimiva ja kiinnostava. Hotellivertailusivustot ovat suosittuja ja hyödyllisiä, koska ne helpottavat ja yksinkertaistavat monen eri tahon elämää majapaikan etsimisessä. Asiakkaan ei tarvitse selata useiden hotellien sivuja, vaan hän voi tutkia ja vertailla niitä kaikkia yhdessä paikassa. Hotellien työntekijöiden manuaalisen työn määrä vähenee, ja markkinointikin hoituu osittain varaussivuston kautta. Tieto omiin varausjärjestelmiin kulkee automaattisesti ja työvuoroja on helpompi suunnitella.

Tämän kaiken tekee mahdolliseksi ohjelmointirajapinta eli API.

APIt muuttavat liiketoimintaa – ja maailmaa

APIt ovat tuoneet mukanaan aivan uudenlaisia palvelukonsepteja. Olemme jo tottuneet siihen, että saamme yhdestä järjestelmästä todella kattavasti tietoa ja palvelua, emmekä tule edes ajatelleeksi, että  se ei aina ole ollut mahdollista. Lue, miten API-talous mullistaa liiketoimintamahdollisuudet.

APIt kuljettavat digitaalista maailmaa kohti mikropalveluarkkitehtuuria. Sen myötä hylätään monoliittiset arkkitehtuurit ja toimintatavat, jossa yksi suuri kokonaisuus tekee kaiken, eikä käyttäjän juuri kannata esittää lisätoiveita palvelulle. Yritykset siirtyvät kaikilla toimialoilla ketterämpiin toimintatapoihin. Myös suurissa teollisuusyrityksissä kokeillaan ketterästi ja rakennetaan IT-arkkitehtuuria niin, että toimimaton karsitaan nopeasti pois ja tilalle otetaan entistä parempia palveluita.

Esimerkiksi perinteisessä valmistavassa teollisuudessa voidaan innovoida uusia palveluita ja muodostaa uusia kumppanuuksia ihan vain koska se on mahdollista – ja koska niin tekevät taatusti myös kilpailijat.

Esimerkki: APIt teollisuuden käytössä

Teollisuudessa painitaan digitalisaation myötä monien uusien ongelmien parissa. Käyttöön on tullut monia eri järjestelmiä, tiedon määrä kasvaa ja pirstaloituu siiloihin, tuotantoprosessit monimutkaistuvat ja tuotantotahti nopeutuu. Jopa mobiililaitteiden käytön lisääntyminen näkyy teollisuudessa.

Jos järjestelmät eivät keskustele keskenään, oikean tiedon löytäminen on vaikeampaa. Silloin työaikaa kuluu turhaan ja virheiden määrä lisääntyy. Eräs yleinen tapa hyödyntää API-ratkaisuja tuotannossa onkin luoda rajapintoja tuotannon, varastojen ja tilauskannan tietojen jakamiseen. 

Teollisuudessa on perinteisesti pitkät arvoketjut, joissa on moniakin mahdollisuuksia hyödyntää APIa. Tässä on muutamia tyypillisiä esimerkkejä:

  • Hinta- ja saatavuustiedot
  • Tieto tuotannon vaiheista ja tehokkuudesta
  • Reaaliaikainen tieto varastotilanteesta tilaajille
  • Tilausten seuranta pakkauksesta kuljetukseen ja asiakkaan tiloihin 
  • Asiakkaiden itsepalvelukanavat
  • Tilausautomatiikka
  • Huoltokalenteri

Rajapinnat vähentävät siiloja ja manuaalisen työn määrää, kun tieto on yhteistä kaikille ja helposti saatavilla. Kun käytössä on hyvä API, toiminta voi nojata entistä enemmän reaaliaikaiseen ja luotettavaan tietoon. 

APIt nostattavat liiketoimintaa ja asiakastyytyväisyyttä

Ohjelmointirajapintoja hyödyntävä yritys on houkutteleva yhteistyökumppani. APIt ovat eräänlainen lupaus tiedon saatavuudesta ja toiminnan avoimuudesta. Niiden avulla luodaan hyvä pohja asiakastyytyväisyydelle ja voidaan jopa kerätä palautetta – ja kehittää lopulta omaa toimintaa. Yritys ei ole ainoa, jota palaute kiinnostaa: ajattele, jos asiakas voisi nähdä sivustolta arviot eri tavarantoimittajista ja valita sen, jonka toimitusvarmuudesta muut asiakkaat ovat jakaneet hyviä kokemuksia – siis samaan tapaan kuin hotellisivustoilla?

Tietenkin APIt vauhdittavat tuotannon kasvua ja tukevat kannattavuutta. Kun aikaa säästyy turhalta säätämiseltä, sitä voi käyttää innovointiin ja toiminnan kehittämiseen. 

Sillä ei ole merkitystä, että teollisuusyritykset eivät aina ole tekemisissä tuotteidensa loppukäyttäjien kanssa tai niistä ei kirjoiteta laajoja arvioita nettisivuille. Hotellien vertailusivustot ovat hyvä inspiraation lähde, vaikka yritys tuottaisikin konkreettisia tuotteita eikä elämyksiä, tai kymppien ja satasten sijasta puhuttaisiin miljoonien eurojen investoinneista.

Haluatko oppia lisää APIen mahdollisuuksista?

Kiinnostuitko, millaista liiketoimintaetua APIt voivat tarjota? Tai kuinka APIen hyödyntämisestä voi tehdä osan omaa bisnestä? Tutustu API-talouden mahdollisuuksiin ja iloihin sukeltavaan oppaaseen ”Kilpailuetua API-taloudesta – opas liiketoimintapäättäjille”.

New call-to-action

LATAA OPAS

Kun tarvitset apua API-strategian luomisessa tai rajapintojen toteuttamisessa ja tietovarantojen laajemmassa hyödyntämisessä, me voimme auttaa.

Muita kirjoituksia aiheesta

Näytä kaikki uutiset

Ota yhteyttä

Voit lähettää meille yhteydenottopyynnön alla olevalla lomakkeella. Kerro viestissäsi, mitä asiasi koskee, jotta saamme sen tehokkaasti ohjattua oikealle ihmiselle.