11.01.2017 Teknologia

Mikä rooli integraatiolla on käyttökokemuksen muodostumisessa?

Yleisesti integraatiolla tarkoitetaan ohjelmistojen tai järjestelmien toisiinsa liittämistä. Päivittäinen työnteko tehostuu, kun tietoja ei tarvitse koostaa manuaalisesti useista eri lähteistä, vaan data monistuu kaikkiin tarvittaviin taustajärjestelmiin automaattisesti. Integraatiotarpeen voi herättää vaikkapa liiketoiminnallinen vaatimus saada tieto siirtymään ajantasaisesti toiminnanohjausjärjestelmästä laskutusjärjestelmään. Yleisimpiä siirrettäviä tietoja ovat esimerkiksi asiakkaiden, tilausten ja tuotteiden sekä palveluiden tiedot.

Käyttökokemusta integraatiot parantavat merkittävästi lisätessään mm. työn tehokkuutta. Useat meistä ovat varmasti turhautuneet samojen tietojen syöttämiseen useaan eri järjestelmään tai tiedonsiirron hitauteen. Integraation avulla nämä ongelmat pystytään ratkaisemaan. Lue lisää integraation hyödyistä Integraatio-oppaastamme

Hyvässä integraatiossa käyttäjä on tietoinen tapahtumaan osallistuvista osapuolista ja käsiteltävistä tiedoista. Käyttäjällä tulisi olla tunne tapahtuman hallinnasta. Hyvin toteutettu integraatio mahdollistaa mm. sen, että käyttäjä voi valita mitä tietoja osapuolten välillä jaetaan. Omia tietoja ei välttämättä haluta luovuttaa esimerkiksi markkinointitarkoituksiin. Sujuva integraatio antaa käyttäjälle mahdollisuuden myös valita, ketkä osapuolet osallistuvat tehtävään: esimerkiksi minkä verkkopankin kautta maksu tehdään.

Prosessi-integraatio ja käyttökokemus

Prosessi-integraatiossa automatisoidaan joko kaikki tai vain valitut vaiheet. Käyttäjällä on jatkuvasti mahdollisuus seurata ja hallita prosessin etenemistä. Joitakin prosessin vaiheita ei aina haluta tai voida automatisoida, kuten allekirjoituksia tai kriittisiä, käyttäjän hyväksyntää edellyttäviä vaiheita. Hyvässä käyttökokemuksessa käyttäjä on tietoinen sekä prosessin nykytilasta että tulevista tapahtumista. 

Esimerkkinä useiden järjestelmäintegraatioiden ja prosessi-integraation aikaansaannoksesta mainittakoon postiluukusta keväisin tipahtava esitäytetty veroilmoitus. Veroilmoituksen saajana olemme itse asiassa mukana prosessissa, joka jatkuu, kunnes verotuspäätökseen liittyvät maksutapahtumat on suoritettu. Taustalla tapahtuneet integraatiot eivät ole näkyviä, vaan prosessi on hyvin pitkälle automatisoitu.

Haluatko tietää lisää? 

Maksuttomassa oppaassamme Käyttökokemuksella kilpailuetua – vinkkejä liiketoimintapäättäjille perehdymme tarkemmin käyttökokemukseen, sen suunnitteluun sekä käyttöliittymäsuunnitteluun. Käy lataamassa opas tästä! Opas on suunnattu erityisesti liiketoimintapäättäjille, mutta soveltuu erinomaisesti kaikille käyttökokemuksesta kiinnostuneille.

LATAA OPAS

Muita kirjoituksia aiheesta

Näytä kaikki uutiset

Ota yhteyttä

Voit lähettää meille yhteydenottopyynnön alla olevalla lomakkeella. Kerro viestissäsi, mitä asiasi koskee, jotta saamme sen tehokkaasti ohjattua oikealle ihmiselle.