<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=135298703709534&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Pilvipalvelu-sana toistuu usein palveluntarjoajien dokumentaatiossa ja mainoslauseissa. Pilvipalvelu käsitteenä on hyvin laaja-alainen ja pitää sisällään erilaisia pilvipalvelun muotoja. 

Seuraavaksi käsittelemme eri pilvipalvelumalleja.

Pilvipalvelumalleja

  • IaaS (Infrastructure as a Service)
  • PaaS (Platform as a Service)
  • SaaS (Software as a Service)

Pilvipalvelut

IaaS

IaaS-palvelu on suunnattu organisaatioille, jotka haluavat ulkoistaa laitteita ja resursseja kuten palvelimet, tallennustila ja verkkoelementit. Laitteiston omistaa ja ylläpitää palveluntarjoaja. Esimerkkejä IaaS-palvelun tarjoajista ovat: Windows Azure, Amazon AWS, HP, IBM.

PaaS

PaaS-palvelu on suunnattu lähinnä sovelluskehittäjille, jotka haluavat virtaviivaistaa kehitysprosessia siirtämällä järjestelmien hallintaa PaaS palveluntarjoajille. Yleensä PaaS-palveluilla tehdään web- ja mobiilisovelluskehitystä. Kehityskomponentit on valmiiksi konfiguroituja ja ylläpidettyjä. Esimerkkejä PaaS-palveluntarjoajista: Windows Azure Cloud Services, Google App Engine, Amazon AWS, Red Hat OpenShift.

SaaS

SaaS-palvelu on suunnattu loppukäyttäjille, jotka haluavat käyttää ohjelmia esimerkiksi kuukausimaksua vastaan. Palveluntarjoaja on vastuussa ohjelmiston hallinnasta ja ylläpidosta. SaaS-ohjelmistoja voidaan käyttää useimmiten kaikilla päätelaitteilla, kunhan verkkoyhteys on käytettävissä. Esimerkkejä SaaS-palveluntarjoajista: Microsoft, Google, Salesforce, Oracle, IBM, SAP, Adobe, Amazon.com, Cisco.

 

Pilvipalvelut arkkitehtuuri

Haluatko lisätietoja? 

Tutustu myös maksuttomiin asiantuntijamateriaaleihimme tietopankissamme sekä lue blogistamme lisää esimerkiksi seuraavista aiheista: