03.06.2015 Teknologia

Yleisimmät haasteet räätälöidyn ohjelmiston elinkaarenhallinnassa

Useimmilla yrityksillä on käytössä liiketoiminnan kannalta kriittisiä ohjelmistoja, jotka on räätälöity ohjelmiston suunnittelun aikaisten liiketoimintatarpeiden ja ympäristön mukaisesti. Kuitenkin sekä tarve että ympäristö muuttuvat.

Yrityksille tulee usein aivan liian kiire ratkoa näiden ohjelmistojen ongelmia, ja ratkoa niitä jälkijättöisesti. Tunnistimme tämän ilmiön jo vuosia sitten asiakkaidemme parissa ja kehitimme tätä varten erityisen ohjelmistojen haltuunottopalvelun ohjelmiston elinkaarenhallinnan kuntoon saattamiseksi. Siitä tulikin nopeasti hyvin suosittu. Tämä aihealue on kokemuksemme mukaan tarpeellinen, mutta aivan liian tuntematon.

Tyypillinen tarina

Kalle oli todella arvokas työntekijä. Yksi hänen erikoisosaamisestaan oli ohjelmistoasiat. Kalle tekikin useita, juuri yrityksen tarpeisiin viritettyjä sovelluksia, joiden avulla manuaaliset työvaiheet saatiin tehtyä järkevästi ja tuottavasti. Näppärästi hän loi tietokantoja, Excelin, Sharepointin ja monet ulkopuoliset ohjelmistot eri henkilöstöryhmien työrutiineihin. Kymmenen vuoden aikana hän teki sekä itse että ohjelmistotalojen kanssa niin myynnin, varaston, logistiikan, talous- ja henkilöstöhallinnon sekä tuotannon apuun päteviä sovelluksia.

Nyt hän siirtyi toisen työnantajan palvelukseen. Itse asiassa siitä on jo kohta kaksi vuotta. Samaan aikaan kaikki tietotekniikkaan liittyvä on jatkanut kehittymistään. Intrassa pitäisi tehdä migraatio, laskutus kärvistelee, kun jotkut tiedostomuodot eivät ole enää yhteensopivia, varastolla porukalle sopisi nykyään paremmin mobiilisovellus… Liiketoiminta yskii ja tuottavuuskasvun tavoite hukkuu kiroiluun.

Viivästyksiä riittää

Miksi sitten räätälöidyt ohjelmat eivät ole liiketoiminnan suunnittelun huomiossa tai keskiössä? Vaikka ilman niitä olisi vaikea toimia! Miksi niiden koko elinkaaren hallintaa ei ajatella, vaan tyydytään siihen, että se toimi ainakin vielä eilen?

Mielestäni kyse on vähän samasta kuin vaikkapa oman terveyden kohdalla. Niin kauan kun jaksan ja kykenen tekemään tarvittavat asiat, ei siihen kiinnitä huomiota. Mutta kun selkäkipu lannistaa, tulee kipulääkityksen ja sairauspoissaolon jälkeen miettineeksi ergonomiaa, venyttelyä, ehkä jopa liikunnan lisäämistä ennaltaehkäisynä. Selkä ei vaan tullut aiemmin mieleen, eikä usein tule ohjelmistokaan, ennen kuin se aiheuttaa vaivaa.

Lisäksi huomion vie pois näistä päivittäin tarvittavista ohjelmista kiire, muut investoinnit tai säästöt. Harva siten tulee edes ajatelleeksi oman ”rutinoidun/vaatimattoman” ohjelmiston liiketoiminnallista arvoa suhteessa sen ehkä aika pieniin investointikuluihin. Olo on tyytyväinen kuin ajaisi luotettavalla ja arvokkaalla autolla kohti päämäärää, ja yhtäkkiä lähellä Lappia rengas puhkeaa ja huomaa, ettei tässä automallissa olekaan vararengasta.

Elinkaarenhallinnan merkitys kasvussa

Liiketoimintakriittisyyden lisäksi elinkaarenhallinnan merkitystä korostaa alati kiihtyvä teknologian muutostahti. Toisaalta kehittämisen mahdollisuudet kasvavat ja mahdollisia kanavia ja keinoja kilpailukyvyn ja tuottavuuden kannalta on yhä enemmän, mutta toisaalta resurssien kanssa voi käydä toisin. Pitäisi saada enemmän vähemmällä rahalla ja henkilöstöllä.

Webinaarista apua ajatteluun ja asenteisiin

Käsittelemme räätälöityjen ohjelmistojen yleisimpiä haasteita webinaarissa. Käsittelemme myös suositeltuja vaihtoehtoja etenemiseen räätälöidyn järjestelmän jatkokehityksessä. Käymme läpi esimerkiksi nollaratkaisua, nykyisen jatkokehitystä, korvaamista, uuden hankintaa, modularisointia & hybridiä. Webinaarissa käsitellään myös meillä moneen kertaan testattu malli (haltuunotto) haastaviin tilanteisiin räätälöityjen ohjelmistojen kohdalla.

Katso nauhoitus webinaaristamme "Räätälöityjen ohjelmistojen elinkaarenhallinta". 

Katso nauhoitus

Webinaari_kuva2_550x420

Muita kirjoituksia aiheesta

Näytä kaikki uutiset

Ota yhteyttä

Voit lähettää meille yhteydenottopyynnön alla olevalla lomakkeella. Kerro viestissäsi, mitä asiasi koskee, jotta saamme sen tehokkaasti ohjattua oikealle ihmiselle.