19.06.2018 Teknologia

API:t käytännössä - selkokielinen katsaus

Vaikka APIt eli ohjelmointirajapinnat ovat olleet iät ajat aivan käden ulottuvilla, ovat ne vasta viimeisten vuosien aikana lyöneet itsensä läpi yleiseen tietouteen. APIt onnistuvatkin kuin ihmeen lailla yhdistämään niin tekniset kehittäjät, IT-päälliköt kuin liiketoiminnan paatuneimmatkin konkarit saman pöydän ääreen miettimään API-strategiaa ja mahdollisuuksia uusille liiketoimintamalleille.   

Mutta mistä API-hypetyksessä on oikein kyse – lue tästä selkokielinen katsaus aiheeseen!  

Mitä API käytännössä tarkoittaa?  

Lyhyesti ja ytimekkäästi: ”APIs are all about sharing”. API on ohjelmointirajapinta, jossa dataa vaihdetaan kahden eri ohjelman tai sovelluksen kesken. Kyseessä on siis tekniikka, jonka avulla palveluita voidaan ikään kuin liittää yhteen.

API-termiä käytetään usein puhuttaessa vallankumouksesta, eikä suotta – APIen avulla on nimittäin mahdollista tuottaa aivan uudenlaista liiketoimintaa, ja moni tunnettu toimija onkin pohjannut liiketoimintaansa niiden varaan. Esimerkkinä mainittakoon Instagram, Twitter, Netflix, Airbnb ja Amazon, joista jokainen hyödyntää rajapintoja tuottaakseen palvelujaan.  

API-vallankumous – eli mistä hypessä on oikein kyse ja miksi APIt ovat niin mahtava juttu?

Moni hyvin arkipäiväinenkin asia on mahdollistunut APIen avulla. Et välttämättä tule ajatelleeksi, että esimerkiksi siirrot pankkitilien välillä, hotellihaut vertailusivustoilta, vuokrattavien ja myytävien asuntojen nettimarkkinat tai vaikka sosiaalisen median syötteet eri kanavissa ovat APIen aikaansaannosta. Myös älypuhelinten räjähdysmäinen kasvu on tehnyt APIsta kiinnostavan hyödyntämiskohteen, sillä useat mobiilisovellukset tukeutuvat rajapintoihin. Sovellusten määrän kasvaessa viimeisten vuosien aikana on tarve myös APIen hyödyntämiseen lisääntynyt.

Päivittäisessä tekemisessä APIt ovat todellisia ajansäästäjiä – milloin olet esimerkiksi kirjautunut eri sovelluksiin käyttäen Facebook-tunnustasi? Pelkästään siten APIen avulla on mahdollista parantaa käyttökokemusta, mutta laajemmassa mittakaavassa niiden avulla yrityksen ei tarvitse aloittaa sovelluksen luomista tyhjästä nyhjäisten. Yritys voi keskittyä ydinliiketoimintaansa ja arvon luomiseen sen sijaan, että kulutettaisiin aikaa tekemällä jotain, joka on jo kertaalleen tehty.

Käytännössä APIt mahdollistavatkin oman tiedon tai palvelun kuvaamisen ja jakamisen muiden hyödynnettäväksi – ja päinvastoin. Tällainen toiminta tarjoaa aivan uudenlaisia tilaisuuksia innovaatioille ja uusille liiketoimintamahdollisuuksille. Eivät esimerkiksi lainavertailusivustot olisi syntyneet ilman API:a, ainakaan niin helposti! Myös API-talous 101 -kirjan ensimmäinen luku  painottaa myös samaa asiaa: ohjelmointirajapinnoilla tai niiden puutteilla on vaikutusta liiketoimintaan.

Summa summarum: APIen avulla ei ohjailla vain teknisiä toimia, vaan koko liiketoimintaa. Siksi API-strategian tulisi olla pöydällä jokaisessa yrityksessä, joka haluaa toimia ketterästi ja pysyä ajan hermolla vahvistaen asemaansa.

Kiinnostuitko API-mahdollisuuksista? 

Jos kiinnostuit APIen mahdollisuuksista ja haluaisit keskustella niiden hyödyntämisestä laajemmin, voit ottaa meihin yhteyttä!

Tutustu myös esimerkiksi API/Ohjelmointirajapinta-oppaaseemme ”Avain ketterän IT-strategian toteuttamiseen”, joka on laajempi tietopaketti rajapinnoista ja esimerkiksi API-hallinnasta. Opas on maksuton, ja pääset lataamaan sen täältä. 

LATAA OPAS

Muita kirjoituksia aiheesta

Näytä kaikki uutiset

Ota yhteyttä

Voit lähettää meille yhteydenottopyynnön alla olevalla lomakkeella. Kerro viestissäsi, mitä asiasi koskee, jotta saamme sen tehokkaasti ohjattua oikealle ihmiselle.