06.09.2018 Julkishallinto

Helpotusta julkisen sektorin maksuratkaisuihin

Verkkomaksamisen yleistyttyä kuluttajien arjessa, myös julkishallinnon puolella siirrytään vauhdilla digitaaliseen maksamiseen. Suomidigi uutisoi hiljattain julkisen sektorin uudesta maksuratkaisusta ja laajasta yhteistyöstä sen synnyn takana. Me Alfamella olimme Patentti- ja rekisterihallituksen ratkaisun toimittajana, lue hankkeesta lisää tästä blogiartikkelista!

PRH valittiin maksuratkaisujen testaajaksi

Kun julkishallinnon maksuratkaisujen digitalisaatio lähti liikkeelle, valittiin hankkeen ohjausryhmään toimijoita, joilla on paljon maksuja sekä kokemusta ja ymmärrystä digitaalisesta kehitystyöstä. Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) valikoituikin hankkeen testiryhmään, sillä talosta löytyy vahvaa osaamista rahavirtojen kirjanpidollisesta digitalisesta käsittelystä sekä ketterän kehittämisen malleista.

PRH oli jo maksuratkaisuhankkeen alkaessa varsin pitkällä oman toimintansa digitalisoinnissa. Esimerkiksi me Alfamella olemme auttaneet PRH:ta heidän prosessiensa digitalisoinnissa sekä avoimen datan ratkaisun kehittämisessä. Digitalisaation kehittäminen onkin osa PRH:n strategista linjaustaan, ja siksi tavoitteena on olla mukana kaikessa julkishallinnon digitalisaatioon liittyvässä.

Ketterää kehitystä ja kattavaa testausta

Koska PRH on jo automatisoinut ja digitalisoinut maksamisen prosessit omissa palveluissaan taloushallinnosta ja kirjanpitoon asti, aloitettiin tulevan kansallisen maksuratkaisun prosessien määrittäminen PRH:sta. Prosessien kattava kokonaiskuva oli avainasemassa sujuvan ja helppokäyttöisen maksuratkaisun synnyssä, jotta hankkeen tarkoitus täytyisi ja maksamisen kankeudesta päästäisiin eroon.

PRH:n rooli hankkeen koekaniinina oli muun muassa vastaan tulevien haasteiden tunnistaminen, ratkaiseminen ja tiedon jakaminen pilottivaiheen muille organisaatioille. Reaktionopeus ja ratkaisujen tuottamissykli olivatkin tehokkaita, ja hanketta vietiin joutuisasti eteenpäin. Ratkaisua myös testattiin PRH:lla laajasti: esimerkiksi maksualustan toimivuutta ja vaatimusten mukaisuutta protottiin yksinkertaisen käyttöliittymän kautta.

“Testasimme oikeastaan kaikki mahdolliset käyttötapaukset. Niitä oli lähes kaksisataa ja huomasimme nopeasti, että PRH:n arkkitehtuuriratkaisu on suorastaan ylivertainen. Siinä yhdistyivät tämän päivän ja tulevaisuuden ratkaisut”, kertoo Patentti- ja rekisterihallituksen it-arkkitehti Markku Satulehto Suomidigille.

Alfamen ja PRH:n pitkä yhteistyö tuottaa tulosta

PRH:n ja Alfamen yhteistyö alkoi jo 10 vuotta sitten arkkitehtuurin kuvaamisella, jonka jälkeen yhteinen tekeminen on laajentunut ja kehittynyt merkittävästi. Vuosien varrella Alfame on toteuttanut PRH:lle useita erilaisia projekteja, joiden myötä yhteistyö on syventynyt ja yhteiset toimintatavat kehittyneet.

Pitkän yhteistyön aikana PRH:lla ollaan erityisen tyytyväisiä Alfamen sitoutumiseen sekä motivaatioon rakentaa asiakkaalleen parhaita mahdollisia ratkaisuja. Yhteistyö on joustavaa, ja Alfamen vahva toimialaosaaminen on selvä etu: perusasioita ei tarvitse opettaa uudelleen, toisin kuin uudelle toimittajalle.

Laajemman kuvauksen PRH:n ja Alfamen pitkästä yhteistyöstä ja sen tuoreimmasta toteutuksesta voit lukea täällä. Asiakastarina kertoo PRH:n prosessiohjauksen digitalisoinnista ja prosessimoottorin hyödyntämisestä, jonka avulla mm. hakemusten käsittelyaika on lyhentynyt päivillä, jopa viikoilla. Lataa asiakastarina!

PRH asiakastarina

Muita kirjoituksia aiheesta

Näytä kaikki uutiset

Ota yhteyttä

Voit lähettää meille yhteydenottopyynnön alla olevalla lomakkeella. Kerro viestissäsi, mitä asiasi koskee, jotta saamme sen tehokkaasti ohjattua oikealle ihmiselle.