29.06.2015 Uutiset

Teollinen internet tuo kasvua ja tuottavuutta

Viime aikoina suomalaisen talouskeskustelun yksi kantavista teemoista on ollut Suomen kilpailukyvyn lisääminen maailmanmarkkinoilla. Menneisyydessä menestyksemme rakentui pitkälti perinteisen teollisuuden varaan. Olemme saaneet karvaasti huomata, että vanhat toimintamallit eivät nykytilanteessa toimi.

Nyt kysymys kuuluukin, miten yhdistämme perinteisen teollisuuden ja ihmistemme osaamisen niin, että voimme tuottaa markkinoille entistä enemmän korkean lisäarvon tuotteita ja palveluita, joista asiakkaat ovat valmiita maksamaan ja jotka voittavat kilpailijoidemme halpahintaisemmat vaihtoehdot.

Onneksemme ikävien uutisten lomassa olemme saaneet nauttia muutamasta valopilkusta, kuten Metsä Boardin investointipäätöksestä Äänekoskella. Juuri tällaisia uutisia kaipaamme, ne valavat kipeästi kaivattua toivoa ja investointirohkeutta muuhunkin suomalaiseen elinkeinoelämään.

Toisena Suomen kilpailuetutekijänä on perinteisesti pidetty ihmisten koulutustasoa ja korkean lisäarvon asiantuntijuutta. Tässä olemme edelleen vahvoja, Suomessa riittää insinööriosaamista laajalle tehtäväkirjolle.

Miten siis yhdistää perinteinen teollisuus ja osaaminen siten, että voimme tuottaa entistä enemmän korkean lisäarvon tuotteita ja palveluita? 

Teollisen internetin mahdollisuudet

Yksi vastaus tähän monisyiseen haasteeseen löytyy teollisen internetin parista. Koneiden ja älykkyyden yhdistämisessä on teollisuudelle merkittävä potentiaali:

  • Riskien ennakoimisessa ja minimoimisessa
  • Välittömässä reagoinnissa, esimerkiksi laatupoikkeamiin
  • Huoltotoimenpiteiden paremmassa ennakoinnissa ja kohdentamisessa
  • Tuotekehityksessä löytämällä datamassoissa piilevät korrelaatiot ja kausaliteetit

Suomen vahvuudet

Voi jopa sanoa, että suomalaisen teollisuuden kannalta teollinen internet on sen yksi suurimpia mahdollisuuksia parantaa kilpailukykyään. Samalla täytyy muistaa, että vaikka teollinen internet on käsitteenä laajalle levinnyt, sen kaupallistetut sovellukset ovat vielä vähissä. Tämä antaa meille mahdollisuuden olla edelläkävijöitä megatrendissä, joka vääjäämättä etenee maailmalla. Etunamme on muun muassa

  • Pitkä kokemus ja korkeatasoinen osaaminen teollisuudesta
  • Analytiikan osaaminen ja kyky hyödyntää dataa
  • Kyky hyödyntää nopeasti uudet teknologiset mahdollisuudet

Edellytykset onnistumiselle

Edellytyksenä kaupallistetuille teollisen internetin sovelluksille on kuitenkin uusiutuminen. Vanhat malli eivät enää toimi, tai eivät ainakaan niin hyvin kuin aiemmin. Lähtekäämme siis rohkeasti:

  • Panostamaan sekä uuteen teknologiaan että uudenlaisiin tapoihin palvella
  • Digitalisaatioon perustuvien liiketoimintamallien kehittämiseen
  • Hyödyntämään teollista internettiä aloihin, joilla olemme jo vahvoja, esimerkiksi ympäristöystävällinen teknologia

Samalla on kuitenkin syytä pitää mielessä, että asiakkaat eivät kaipaa dataa vaan omaa liiketoimintaansa tehostavia tuotteita ja palveluita. Niinpä uuden kehittämisessä täytyy pitää vahvasti mielessä asiakas, mitä konkreettista hyötyä sovelluksesta on hänelle omassa arjessaan.

Muita kirjoituksia aiheesta

Näytä kaikki uutiset

Ota yhteyttä

Voit lähettää meille yhteydenottopyynnön alla olevalla lomakkeella. Kerro viestissäsi, mitä asiasi koskee, jotta saamme sen tehokkaasti ohjattua oikealle ihmiselle.