20.01.2022 Alfame työpaikkana

Kun työ alkoi maistua puulta, Mikko nosti kytkintä: ”Halusin käyttää lopun työurani mielekkäämmin”

Alfamella jokainen voi olla oma itsensä, rakentaa omanlaisensa työnkuvan ja kehittää osaamistaan jatkuvasti. Pitkään työelämää nähneet Mikko Vauhkonen ja Jukka Kohtala kertovat, mikä tekee omasta työpaikasta erityisen. 

Integraatioarkkitehti ja ratkaisukonsultti Mikko Vauhkonen katselee toimiston ikkunoista Tampereen uutta kansiareenaa.

"Tänne on mukava tulla: jääkaapista löytyy aina välipalaa ja virvoketta, ja ihmiset ovat ystävällisiä. Melkein kuin kotiin tulisi."

Alfame tekee "inhimillistä koodia työystävien seurassa". Kysyimme kahdelta kokeneelta sovellusarkkitehdilta, mitä tämä oikein tarkoittaa.

"Kaipasin työnkuvaani vapautta"

Mikko Vauhkonen työskenteli ennen Alfamea 13 vuotta suuressa konsultointiyrityksessä "eläkevirassa", kuten hän itse lohkaisee. Työnkuva pysyi vuosien aikana hyvin samantyyppisenä, ja tutut tehtävät alkoivat maistua puulta.

"Isoissa taloissa työskentely on usein siiloutunutta. Kaipasin vapautta vaikuttaa työnkuvaani, mahdollisuuksia kehittyä ja samanhenkistä työyhteisöä. Työuraa oli vielä jäljellä, ja halusin käyttää sen mielekkäämmin."

Nyt vuoden alfamelaisuuden jälkeen hän on tyytyväinen, että uskalsi pitkän uran jälkeen vaihtaa työpaikkaa. Integraatioarkkitehtina talossa aloittanut Vauhkonen kiinnostui nopeasti asiakastyöstä. Omasta aloitteestaan hän alkoi työskennellä yhä enemmän myyjien kanssa: osallistua tapaamisiin ja tarjousten rakentamiseen.

"Haluan olla jo alkuvaiheessa mukana vaikuttamassa siihen, millaista ratkaisua tarjoamme asiakkaan tarpeisiin. Tästä syystä ratkaisukonsultin rooli on tuonut mielenkiintoisen lisän työnkuvaani. Variaatio pitää työn mielekkäänä."

Monella Alfamen työntekijällä on samanlainen tarina kuin Vauhkosella. Hakkeruus on yksi Alfamen toimintaa ohjaavista arvoista. Omaperäinen sana  tarkoittaa, että alfamelaiset ovat rohkeita kokeilijoita sekä innokkaita itsensä ja työnsä  kehittäjiä. Kun ei ole monimutkaista byrokratiaa, ideat voi ottaa käyttöön nopeasti.

"Matalassa organisaatiossa saan oikeasti vaikuttaa siihen, miten työtäni teen ja mihin suuntaan haluan urallani kehittyä. Minulle se tarkoittaa tällä hetkellä vaikuttamista projektien myyntivaiheessa, jollekin muulle se tarkoittaa jotain muuta."

Vauhkonen lisää, ettei itseohjautuva kulttuuri aina tunnu helpolta.

"Meillä ei ole kaikkeen valmiita kehikkoja ja selkeitä prosesseja, emmekä haluakaan, että niitä on. Mutta itse nautin siitä, että saamme tehdä asiat kuten parhaaksi koemme ja että pääsen vaikuttamaan siihen, mihin suuntaan Alfame kasvaa."

Sykkiikö sinunkin sydämesi APIlle ja integraatioille? Tule meille töihin!

 

Kaiken nähnyt konkari innostuu edelleen uuden oppimisesta

Sovellusarkkitehti ja projektipäällikkö Jukka Kohtala on työskennellyt Alfamen Helsingin-toimipisteellä jo viisi vuotta. Työkaverit arvostavat erityisesti hänen huumoriaan ja vastuunottokykyään. 

Kohtala tekee kuulemma "ihan kaikkea" full stack -koodaamisesta asiakasvastaavan tehtäviin ja opastaa tiimissä myös nuorempiaan.

Haastattelumme aikaan Kohtalalla on takana laaja asiakasprojekti, jossa hän käsitteli etenkin saavutettavuuteen liittyviä teemoja.

"Meillä on tässä maailmassa erilaisia ihmisiä, jotka tarvitsevat erilaisia ohjelmistoja. Arkkitehteina meidän täytyy ottaa työssämme huomioon kaikenlaisten ihmisryhmien tarpeet."

Ennen Alfamea Kohtala kehitti yli kaksikymmentä vuotta taloushallinnon ohjelmistoja. Työ sisälsi paljon matkustamista, joka alkoi olla raskasta. Hän halusi työn, jota voi tehdä joustavasti myös etänä.

"Tulin Alfamelle ohjelmistokehittäjäksi, mutta siirryin nopeasti projektipäälliköksi. Tykkään olla mukana kokonaiskuvassa ja tietää, mitä asiakkaat haluavat. Koodaan kuitenkin edelleen, sillä tykkään olla mukana monessa."

Alan konkari kertoo, ettei ole "kuitenkaan ottanut mitään pomon roolia". Tiimeissä kaikki ovat tasaväkistä porukkaa ja oppivat toisiltaan – oli työvuosia takana kymmeniä tai vasta muutamia.

Kohtala sanoo, että oman urapolun rakentaminen Alfamella tarkoittaa ennemmin kehittymistä ja oppimista kuin titteleiden perässä juoksemista. Jokaisella työntekijällä on henkilökohtainen oppimissuunnitelma.

"Asiakasprojekteissa pääsee haastamaan itseään ja sisäistämään uutta – niin yksityisten kuin julkisten organisaatioiden ympäristöistä. Se voi tarkoittaa, että opettelee uuden teknologian tai syventyy kokonaan uuteen toimialaan.

Kohtala on saanut työpaikallaan paljon vastuuta, koska on sitä halunnut ottaa.

"Jokainen on meillä itse itsensä pomo. Ei kukaan ole tullut sanomaan, miten minun pitäisi työni hoitaa. Kun hoitaa hommat hyvin, pääsee vaikuttamaan. Itsestä se lähtee."

Kaipaatko hyvää tiimihenkeä, merkityksellisiä projekteja ja vaikutusmahdollisuuksia? Katso avoimet paikat!

 

Kun kehittää itseään, saa bonuksen

Organisaatioiden kulttuuri lähtee ihmisistä. Jukka Kohtalan ja Mikko Vauhkosen mukaan Alfamella on onnistuttu pitämään kiinni yhteisön hengestä myös etäaikana. Etätyön rutiinit olivat jo tuttuja usealle paikkakunnalle hajautuneella työpaikalla.

Sunnuntaisin työntekijät ajavat etänä kilpaa Alfame Racing Cupissa ja etälautapeli-iltoja järjestetään säännöllisesti. Yhdessä liikutaan esimerkiksi frisbeegolfin, kuntoiluhaasteiden tai sählyn merkeissä.

"Työkavereiden kanssa tulee vietettyä paljon aikaa myös vapaalla. Oman tiimini kanssa pidämme yhteyttä päivittäin. Jos tulee ongelmia, aina löytyy joku, keneltä kysyä apua", Kohtala sanoo.

Alfame on menestynyt useana vuonna Great Place to Work -tutkimuksessa. Yksi organisaation omintakeisista ja työntekijöiden kiittämistä eduista on koulutusbonukset. Työnantaja maksaa rahapalkkioita oma-aloitteisesti edistetyistä ja omaa ammattitaitoa kehittävistä teoista. Sellainen voi olla vaikkapa sertifiointi tai yhteinen koulutuslounas, mutta itsensä kehittäminen ymmärretään Alfamella hyvin laajasti.

Vauhkonen ansaitsee tällä hetkellä  bonuksia muun muassa äänikirjojen kuuntelusta:

"Luen paljon ammattikirjallisuutta, mutta yhtä lailla voisin kuunnella vaikka elämänkertoja."

Vauhkonen ja Kohtala ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että alfamelaiset viihtyvät työpaikallaan ennen kaikkea sen inhimillisen, avoimen ja rehdin hengen vuoksi. 

"Meitä yhdistää halu kehittyä ja innostus tästä alasta. Mutta ei täällä ole mitään tiettyä muottia, johon pitäisi istua. Meillä töihin saa tulla kokonaisena ihmisenä", Vauhkonen sanoo.

Tutustu kulttuuriimme ja arvoihimme

Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Duunitorin kanssa.

Muita kirjoituksia aiheesta

07.02.2024
Alfame työpaikkana

Näin perehdytetään uusi hakkeri

Alfamella uusien työntekijöiden kokemus perehdytyksestä on aina ollut huippulukemissa. Läksimme Mirkan matkaan tutustumaan, kuinka homma toimii.

05.12.2023
Alfame työpaikkana

Kysyimme: Mitä hakkeruus sinulle merkitsee?

Hakkeruus on Alfamen muutosvoima. Se sulkee syliinsä tärkeät arvomme ja on koodattu jokaiseen alfamelaiseen. Meille se on ratkaisu maailman kaikkiin ongelmiin.

Näytä kaikki uutiset

Ota yhteyttä

Voit lähettää meille yhteydenottopyynnön alla olevalla lomakkeella. Kerro viestissäsi, mitä asiasi koskee, jotta saamme sen tehokkaasti ohjattua oikealle ihmiselle.