minihakkeri-1
29.05.2024 Alfame työpaikkana

Perheystävällisyys on myönteistä suhtautumista ja käytännön tekoja

Vanhemmaksi tuleminen on merkittävä asia elämässä. Alfamella muistamme perheellistyviä työntekijöitämme pienellä vanhempainpakkauksella. Mutta miten työpaikka ja työyhteisö voivat muuten tukea lapsiperheiden arkea? Kysyimme liiketoimintavastaavana työskentelevältä Samuli Soinilta pienen lapsen vanhempana kokemuksia aiheesta.

Työaikajoustot apuna arjessa

Alfamella ymmärretään, että lapsiperhearki on yksi vaihe elämässä muiden joukossa. Erilaiset työaikajoustot ja tiimissä sovitut tavoitettavuusajat ovat esimerkkejä Alfamella käytössä olevista lapsiperhearkea tukevista käytännöistä. Esimerkiksi osa-aikaisuus on kaikille työntekijöille mahdollista.

Vanhempainvapaalta paluun yhteydessä HR käy työntekijän kanssa paluukeskustelun, jossa tsekataan vanhempainvapaan aikana tapahtuneet muutokset organisaatiossa ja keskustellaan tarjolla olevista työn jouston mahdollisuuksista, kuten osa-aikaisuudesta. Mahdollisuus täyteen etätyöhön luo myös joustoa lapsiperhearkeen.

Kysyttäessä Samulilta, mikä häntä on lapsiperhearjessa eniten auttanut, on vastaus selkeä.

“Eihän siinä ole kuin yksi oikea vaihtoehto, joustavuus työajoissa. Kun tällaisessa tilanteessa on, ei tiedä onko huomenna sairautta tai pitääkö hakea päiväkodista tai mennä lääkäriin. Jokainen päivä on yllätys kun se alkaa. Se on se tärkein juttu, että työajoissa on joustoa ja työt voi tehdä silloin kun ehtii, eikä ne ole hakattu kiinteästi kalenteriin tai tiettyyn paikkaan.”

Avoin keskustelu edistää myönteistä ilmapiiriä

Samuli korostaa, että työnantajan on tärkeä pitää keskustelua vanhempainvapaiden pitämisestä yllä. Pitkälle vapaalle jäämisessä voi huolettaa moni asia, ja pelkoja pitää pyrkiä suitsimaan.  

“Ihmiset, jotka ovat siinä tilanteessa, puntaroivat montaa painavaa asiaa. Voi esimerkiksi pelottaa, että projekti lähtee alta. Ei varmasti kenellekään ole itsestäänselvyys jäädä pois pitkäksi aikaa.”

Esihenkilön ja työnantajan rooli nouseekin tärkeäksi aihetta koskevissa keskusteluissa.

“Pitää tukea matkalla ja kertoa muiden kokemuksia. Työnantaja ja esihenkilö voi näissä tilanteissa antaa sparrausta, ettei tarvitse huolehtia siitä että suhtautuminen ihmiseen muuttuu jos on poissa pitkän aikaa.”

 

Avoin keskusteluyhteys oman esihenkilön kanssa on ollut Samulille tärkeä tekijä lapsiperhearjen tukemiseksi.

“Esihenkilön kanssa arkea sovitaan ja eletään. On riittänyt, että esihenkilölle ilmoittaa, että pitää käydä jossain ja tarvittaessa esihenkilö on tuurannut.”

Vertaistukea ja paikkoja kohtaamisille

Vertaistuen Samuli kokee myös tärkeänä asiana työyhteisössä lapsiperhearjen keskellä. Alfamelta hän onkin löytänyt samassa tilanteessa olevia työntekijöitä.

“Joka päivä parin työkaverin kanssa sparraillaan. Kyllä tällainen oma rinki on löytynyt, kenellä on suurinpiirtein samaa ikäluokkaa olevia lapsia, ja heidän kanssa tulee keskusteltua enemmän.”

Alfamen vanhempainpakkaus sisältää minihakkeri -bodyn, unimaskin ja tietysti kahvia. Samuli muistuttaa, että perheystävällisyys vaatii myös aktiivia tekoja.

“Voisi olla enemmänkin keskusteluyhteyttä ihmisten kanssa, jos vaan tietäisi kuka on samassa tilanteessa.”

Työnantajan on tärkeää omassa toiminnassaan aktiivisesti pyrkiä luomaan alustoja ja kohtaamispaikkoja perheellisille työntekijöille. 

“Keskustelu on kaikista parasta, että järjestetään sille joku alusta tai edistetään sille alustaa. Töissä kaipaa, että saa vaan kertoa ja tulla kuulluksi, se on se oleellisin juttu. Että saa keskustella niistä asioista, joista itse haluaa. Porukassa pitää olla turvallinen olo käydä keskusteluja, kaikkea ei tarvitse jakaa.”


Teksti: Mimmi Mönkkönen

 

Muita kirjoituksia aiheesta

07.02.2024
Alfame työpaikkana

Näin perehdytetään uusi hakkeri

Alfamella uusien työntekijöiden kokemus perehdytyksestä on aina ollut huippulukemissa. Läksimme Mirkan matkaan tutustumaan, kuinka homma toimii.

05.12.2023
Alfame työpaikkana

Kysyimme: Mitä hakkeruus sinulle merkitsee?

Hakkeruus on Alfamen muutosvoima. Se sulkee syliinsä tärkeät arvomme ja on koodattu jokaiseen alfamelaiseen. Meille se on ratkaisu maailman kaikkiin ongelmiin.

Näytä kaikki uutiset

Ota yhteyttä

Voit lähettää meille yhteydenottopyynnön alla olevalla lomakkeella. Kerro viestissäsi, mitä asiasi koskee, jotta saamme sen tehokkaasti ohjattua oikealle ihmiselle.