Julkishallinto

Väitän, että me makuutamme kortistossa turhautuneena kymmenien miljoonien edestä koulutusinvestointejamme aivan turhaan. Kuinka saadaan verorahoin koulutetut juniorit töihin?

Lue blogikirjoitus

Alfame työpaikkana

Taas se on tutkittu: 96 % alfamelaisista on sitä mieltä, että kokonaisuudessaan Alfame on todella hyvä työpaikka. Myös henkilöstön suositteluhalukkuus eli eNPS räjäytti pankin. Tässä lukuja suoraan Great Place to Work -tutkimuksesta.

Lue blogikirjoitus

Alfame työpaikkana

Alfamella jokainen voi olla oma itsensä, rakentaa omanlaisensa työnkuvan ja kehittää osaamistaan jatkuvasti. Pitkään työelämää nähneet Mikko Vauhkonen ja Jukka Kohtala kertovat, mikä tekee omasta työpaikasta erityisen. 

Lue blogikirjoitus

Teknologia

Digitaalisten palveluiden, eli verkkosivujen ja mobiilisovellusten, tulisi olla kaikkien ulottuvilla. Kolme vuotta sitten astui voimaan digipalvelulaki, jonka myötä saavutettavuudesta tulikin pakollista julkisen hallinnon ja tiettyjen muiden toimijoiden verkkopalveluissa.

Saavutettavuus ei ole vain pienen väestön ongelma, vaan se koskee tavalla tai toisella noin 15 prosenttia väestöstä. Saavutettavuus on kuitenkin ennen kaikkea hyvää palvelua kaikille – myös ihminen, jolla ei ole aistirajoitteita, hyötyy merkittävästi saavutettavuudesta. Esimerkiksi mobiililaitteilla auringon paisteessa suuri fontti- ja kontrasti parantaa tekstin luettavuutta.

Mutta mistä sitten tietää, onko saavutettavuudessa onnistuttu? Olemme havainneet, että saavutettavuusvaatimusten arviointiin eli saavutettavuusauditointeihin liittyy melkoisia ristiriitaisuuksia. 

Joten me auditoimme saavutettavuusauditoinnit. Tässä tekstissä kerromme löydöksistämme ja siitä, kuinka hoidat saavutettavuutta jatkossa entistä tehokkaammin.


Saavutettavuuden auditointi ja löydösten arvottaminen

Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), eli suomeksi verkkosisällön saavutettavuusohjeet, on kansainvälinen ohjeistus verkkosisältöjen saavutettavuudesta. WCAG-kriteerit on jaettu kolmeen tasoon eli A-, AA- ja AAA-tason kriteereihin. Lain mukaan julkisten toimijoiden verkkopalveluiden on täytettävä kriteerit A- ja AA-tasoilla.

Saavutettavuuden auditoinnit perustuvat WCAG-kriteereille ja etenevät yleensä viidessä vaiheessa:

 1. Verkkopalvelu esitellään ulkoiselle auditoijalle 
 2. Auditoija suorittaa verkkopalvelulle saavutettavuusauditoinnin
 3. Auditoija esittelee löydökset ja korjausehdotukset. Korjausehdotukset on merkitty tasokriteereillä 1–4:
  • 4 taso on erittäin tärkeä ja se estää palvelun keskeisen toiminnon käytön täysin
  • 3 taso on tärkeä ja se häiritsee tai hidastaa merkittävästi palvelun käyttöä
  • 2 taso on kohtalainen ongelma, joka häiritsee tai hidastaa palvelun miellyttävää käyttöä
  • 1 taso on vähäinen ongelma, joka häiritsee tai hidastaa palvelun miellyttävää käyttöä
 4. Kaikki 3–4  tason ja yleensä myös useimmat 1–2 tason saavutettavuusongelmista korjataan
 5. Lopuksi tehdään tarkistusauditointi, jolla varmistetaan, että kaikki korjaukset on tehty
Lue blogikirjoitus

Automaatiosta on hyötyä liiketoiminnalle. Tässä artikkelissa käsittelemme ohjelmistorobotiikan (Robotic Process Automation, eli RPA) ja Business Process Mangement (BPM) -työkalujen hyötyjä liiketoimintaprosesien automatisoinnin näkökulmasta ja annamme neuvoja siihen, miten yritys valitsee itselleen parhaiten sopivan vaihtoehdon.

Lue blogikirjoitus

Teknologia, Tiedonkulku

Tämä blogiteksti on alunperin julkaistu Tivin kumppanisisältönä.


Microsoftin mainetta kerännyt pilvipalvelu Azure kuulostaa äkkiseltään täydelliseltä ratkaisulta yrityksen kuin yrityksen järjestelmäintegraatioihin. Palvelut ovat edullisia, ne on helppo ottaa käyttöön ja visuaalisten käyttöliittymien avulla aloittelevatkin integraatio-osaajat saavat juonesta kiinni. 

Azure onkin toimiva vaihtoehto järjestelmäintegraatioiden toteuttamiseen.

Ensivaikutelma saattaa kuitenkin pettää. Azuren pinnan alla piilee sudenkuoppia ja haasteita, jotka askarruttavat kehittäjätiimejä ja yrityspäättäjiä. Paras hetki näiden haasteiden välttämiseen on heti suunnitteluvaiheessa.

Lue blogikirjoitus

Tiedonkulku

Julkishallinnossa tiedetään, että tiedonhallintaa täytyy kehittää – huonosta tiedonhallinnasta aiheutuvia ongelmiahan kohdataan joka päivä. Kerroimme hiljattain, miksi tiedonhallintaa kannattaa kehittää julkisissa organisaatioissa. Puhutaan hetki siitä, kuinka ohjelmointirajapinnat eli APIt auttavat tiedonhallintalain vaatimusten täyttämisessä.

Lue blogikirjoitus

Teknologia

Vuoden 2020 alussa julkinen hallinto sai tiedonhallinnan kehittämiseen selvät raamit ja joukon määräaikoja uudesta laista. Vaikka tiedonhallintalaki tuli tarpeeseen, sosiaali- ja terveysalan näkökulmasta se tuli voimaan todella tiukkaan aikaan – kuinka tiedonhallintamallin laatimisille löytyy sen vaatima ja ansaitsema aika?

Vaikka budjetti on tiukalla ja aika kortilla, tiedonhallinnan kehittämisessä ei kannata puikahtaa aidan matalimmasta kohdasta. Miksi siis tiedonhallintaa kannattaa juuri nyt kehittää, eikä tyytyä minimivaatimusten täyttämiseen?

Lue blogikirjoitus

Teknologia

Koronakevät loikautti melkein koko Suomen etätyötodellisuuteen. Nekin työyhteisöt, joissa kotoa käsin työskentelyyn suhtauduttiin aiemmin varauksella,  ovat päätyneet pitämään etäpalavereita netissä ja naputtelemaan töitä keittiön pöydän ääressä.

Alfamella paikasta riippumaton työ hajautetuissa tiimeissä on ollut arkipäivää jo ennen koronaa. Etätyökäytännöt ovat muovautuneet erittäin sujuviksi. Käytämme hajautetuissa tiimeissämme scrum-viitekehystä ja olemme saaneet etätyön tukemaan sekä työtehokkuutta että työntekijöiden tyytyväisyyttä ja hyvinvointia. Siksi toivommekin, että useammat organisaatiot laajentaisivat jatkossakin reviiriään hajautettuun työhön.

Lue blogikirjoitus

Teknologia, Tiedonkulku

APIen tietoturva aiheuttaa tasaisin väliajoin huolta. Kuinka turvallinen voi olla verkkopohjainen API? Liittyvätkö maailmalla uutisoidut tietoturvavuodot API-teknologiaan? Voisiko APIen tietoturvaa kehittämällä kohentaa myös muuta tietoturvaa? Muun muassa näitä asioita moni teistäkin on pohtinut. Kokosimme parhaat tietoturvakäytännöt APIen koko elinkaarelle. Lue, kuinka sinäkin voit varmistaa alusta alkaen, että APIt ovat juuri niin tietoturvallisia kuin mahdollista.

Lue blogikirjoitus