26.11.2015 Tiedonkulku

Digitaalista johtamista?

Digitalisaatio sitä ja digitalisaatio tätä. Digitalisaatiota on joka tuutti pullollaan tänä päivänä. Mitä tämä hypesana oikeasti tarkoittaa? Miten tämä digitalisaatio sitten vaikuttaa johtamiseen? Eikös sähköpostijohtaminen ole pannassa? 

Mitä tuo tämän päivän hypesana, digitalisaatio oikeasti tarkoittaa?

Noh, otetaanpa pari määritelmää, esimerkiksi Wikipedia määrittelee sen näin:

Digitizing or digitization is the representation of an object, image, sound, document or signal (usually an analog signal) by generating a series of numbers that describe a discrete set of its points or samples.

Vapaasti suomennettuna jotenkin näin: ”Kohteen, kuvan, äänen, dokumentin tai signaalin (useimmiten analoginen signaali), esittämistä muodostamalla numeroista sarjoja, jotka kuvaavat erillisen joukon pisteet tai näytteet.”

Siis täh, miten tämä liittyy johtamiseen?

Otetaanpa hieman kansantajuisempi versio Valtiovarainministeriöltä:

Digitalisaatio on sekä toimintatapojen uudistamista, sisäisten prosessien digitalisointia että palveluiden sähköistämistä. Kyse on isosta oivalluksesta, miten omaa toimintaa voidaan muuttaa jopa radikaalisti toisenlaiseksi tietotekniikan avulla.

Käyttäjälähtöisyys on olennainen osa digitalisaatiota. Hallintoa on kehitettävä asiakkaan näkökulmasta, oli sitten kyse ulkoisesta tai sisäisestä asiakkaasta. Käyttäjälähtöiset digitaaliset julkiset palvelut ovat myös Suomen kilpailukyvyn edellytys."

No dii, nyt päästiin ytimeen. Helposti sanottu, mutta hieman haasteellisemmin tehty. Eli siis kaikki sähköiseksi ja Suomen teollisuuden ykköstukijalka paperi vielä hieman matalammaksi. Noh, eikun toimeksi…

Mutta siis mitä ja miten?

Ai niin, se ISO oivallus! Mistä sen repisi? Tämä ei tulekaan ihan helpolla ja ilmaiseksi. Tätähän joutuu jo pohtimaan hieman kauemmin kuin hallituksemme päätöksentekoa normaalisti.

Johtajanko homma tämä on keksiä? No, eipä välttämättä. Tässä kannattaa kaivaa kaikki vanhat muutoksenjohtamisen oppaat esiin ja miettiä sieltä ratkaisua tähänkin haasteeseen.

Miksi juuri meidän pitäisi muuttua digitaaliseksi kun bisneskään ei niin digitaalista ole. Mitäpä jos ei tehtäisikään mitään…?

DISRUPTION

Noh, kaveri tekee kumminkin ja ottaa mallia Überistä, AirBnBstä, Netflixistä tai Spotifystä, jotka ovat lajissaan maailman suurimpia, vaikkeivat omista myymiään tuotteita. Esimerkkejä sikiää joka päivä lisää ja nämä ovat vain ne tunnetuimmat. Muistatko vielä Kodakin? Oli sekin iso ja mahtava, mutta sortui kuin Berliinin muuri aikanaan. Tarvittu muutos kun ei vaan lähtenyt liikkeelle. Ifolor on hyvä esimerkki toisenlaisesta, ajoissa toteutetusta muutoksesta digitalisaation moukarin edessä.

Muutoksen johtaminen

Miten siis voisi hyötyä digitalisaation tuomista mahdollisuuksista johtamisessa? Mitä johtaminen on?

Joku viisas on joskus sanonut, että johtaminen on itseasiassa aina muutosjohtamista ja yksi johtamisen peruskulmakivistä on viestintä. Tähän löytyy työkaluja ja apua pilvin pimein jos vain haluaa itse muuttaa omat johtamismenetelmänsä, työkalut ja asenteen.

Siitähän tässä kuitenkin on lopuksi kyse, VM:ää lainaten:

Kyse on isosta oivalluksesta, miten OMAA toimintaa voidaan muuttaa jopa radikaalisti toisenlaiseksi tietotekniikan avulla.”

Muita kirjoituksia aiheesta

Näytä kaikki uutiset

Ota yhteyttä

Voit lähettää meille yhteydenottopyynnön alla olevalla lomakkeella. Kerro viestissäsi, mitä asiasi koskee, jotta saamme sen tehokkaasti ohjattua oikealle ihmiselle.