<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=135298703709534&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Mikä tekee Alfamesta erilaisen nuoren ohjelmistotalojen monenkirjavassa joukossa? Löytyykö selitys kenties Kokkolasta ponnistaneen yrityksen pohojalaasesta vaatimattomuudesta, luotettavuudesta ja sisukkuudesta?

Tietty luonteenlaatu yhdistää selvästi rehtejä ja ahkeria alfamelaisia, mutta yrityksen kirkkaimpana kilpailuvalttina ja tärkeimpänä arvona loistaa kuitenkin tinkimätön panostus uuden oppimiseen ja henkilöstön ammattitaidon kehittämiseen. Alfamella on ymmärretty, että huimia harppauksia ottavalla alalla kehityksen kelkasta ei voi pudota, vaan omien asiantuntijoiden osaamispankin jatkuva kasvattaminen on välttämättömyys ja suoranainen elinehto.

Seuraavaksi esittelemme Alfamen aapisen ABC:t vähän tarkemmin:

A niin kuin alfamelaisuus

Alfamelaisuuden kulmakivi on utelias asenne ja nälkä oppia uutta. Oppimisen ylistys on Alfamen geeneissä jo rekrytointivaiheesta lähtien. Uusille työntekijöille ei ole valmiita projekteja tai muotteja, joihin pahaa-aavistamaton rookie sullotaan ja toivotaan parasta. Sen sijaan Alfamelle palkataan osaajia, jotka ovat valmiita ja halukkaita kehittymään, ja heille etsitään kunkin oman kiinnostuksen mukaan sopivia projekteja. Alfamelaisen ei tarvitse olla monitaituri jo syntyessään, mutta oikea asenne täytyy löytyä: vaikka olisi kuinka maaginen guru omalla osaamisalueellaan, aina on varaa parantaa.

Ammattitaidon ja asiantuntijuuden kehittäminen on olennainen osa Alfamen palkittua yrityskulttuuria. Oppimista tuetaan ja siihen kannustetaan sekä työ- että vapaa-ajalla. Opiskella voi tarttumalla erilaisiin projekteihin, ammentamalla tietoa työkavereiden pääkopista tai syventymällä itsenäisesti kiinnostaviin asioihin ja tekniikoihin – ihan miten kukin parhaaksi näkee. Jokaisella alfamelaisella on henkilökohtainen kehittämissuunnitelma, jonka tavoitteiden saavuttamisesta palkitaan ja jonka toteuttamisessa auttaa koko työyhteisö. 

B niin kuin bonusjärjestelmä

Työajan ulkopuolella suoritettavia koulutuksia tuetaan koulutusbonusjärjestelmällä, jotta oppiminen olisi mielekästä vapaa-ajallakin. Virtuaalikoulutusbonusta voi saada osallistumalla kursseille esimerkiksi Microsoft Virtual Academyn, Codecademyn tai Code Schoolin kautta. Jokaisesta suoritetusta Microsoft-sertifikaatista kolahtaa pankkitilille mojova sertifikaattibonus.

Jos taas haluaa irrottautua virtuaalimaailmasta ja tuntea nenässään pölyisten kirjojen ja painomusteen tuoksun, jokaisesta luetusta kirjasta nettoaa erillisen kirjabonuksen. Ammattikirjallisuuden lukemisen ideana on myös kerryttää kirjavinkkejä oppimishaluisille kollegoille, jotka voivat sitten lukukärpäsen purressa tarttua hyviksi havaittuihin opuksiin.

Bonuskäytännöt mahdollistavat sen, että kaikki voivat halutessaan laajentaa osaamistaan oman erikois- ja mukavuusalueensa ulkopuolelle. Alfamelta löytyy bloggaavia koodareita, myyjän saappaisiin hypänneitä arkkitehtejä ja projektipäällikön tehtäviin heittäytyneitä myyjiä. Kenenkään ei tarvitse jumiutua pelkäksi yhden hitin ihmeeksi, sillä kaikkien alojen osaajat ovat valmiita jakamaan osaamistaan toisilleen.

C niin kuin coaching & sparring eli ihan vaan suomeksi urasparraus

Alfamella urasparraus ei tarkoita pelkkiä perinteisiä kehityskeskusteluja, vaan nojaa erityisesti osaamisen jakamiseen kollegoiden kesken. Sparrauslounailla käydään läpi projekteissa esille nousseita kysymyksiä, lyödään viisaat päät yhteen visaisten pähkinöiden ratkomiseksi ja kerätään tiedonmurusia talteen työkavereilta.

Jos työntekijä ilmaisee kehityskeskustelussa haluavansa oppia jotain uutta, hänelle vinkataan sopivia kollegoja, joilla tietoa ja osaamista kyseiseltä alueelta löytyy. Kun kaikki sparraavat kollektiivisesti toinen toisiaan, jokaisen tietopankki karttuu vähitellen.

Kollegiaalisen sparrauksen lisäksi ammattitaitonsa kehittämiseen voi hakea inspiraatiota ja vaikutteita myös oman talon ulkopuolelta. Alfamelaisia kannustetaan osallistumaan erilaisiin koulutuksiin ja alan tapahtumiin sekä verkostoitumaan muiden toimijoiden kanssa. Onpahan osalle räätälöity jopa ulkomaanmatkojakin kohteisiin, joissa on päässyt lomailun ohella rikastuttamaan osaamistaan alan seminaareissa ja työpajoissa.

Tutustu tarkemmin kulttuuriimme ja avoimiin työpaikkoihin

Tämä juttu liittyy Eminen ja Alfamen rekrytointimarkkinoinnin yhteistyöhön. Teksti: Henna Juutilainen, Emine